Monday, October 4, 2010

CUCUR UDANG SEDAP

Peberet my hubby,,resepi dari blog perniagaan katering & restoran,,sedap..cubalah...guna udang yg besaq2 tu,,waalaaaa.



BAHAN-BAHAN:
1 Kg  tepung gandum ( 2 sudu besar tepung diasingkan)*
250gm udang sederhana besar
Segengam daun kucai dipotong 1″.
500gm taugeh basuh bersih.
250gm Udang Kapas (udang kecil basah)dibersihkan sahaja.(kisar sehingga halus dengan sedikit air)
1 biji bawang besar (sederhana besar) dihiris halus.
1 paket Yis kering (*Mauripan 11 gm).
1 sudu kecil garam atau ikut kemasinan yang diperlukan.
1/2 sudu pewarna kuning  cair atau 1 sudu kecil kunyit.
1 kg Minyak masak.
CARA PENYEDIAAN:
1.Masukkan tepung dalam sebuah bekas (perlu menampung tepung yang akan naik).
2.Masukan Yis kering kedalam Tepung kacau rata.
3.Masukan garam,daun kucai,taugeh,perwarna kuning ke dalam tepung.
4.Masukan lima cawan air kedalam adunan tepung. Adunkan semua bahan sehingga sebati.Tentukan adunan tidak cair sangat dan pekat.Sesuaikan kelikatan adunan tepung. Apabila Selesai tutup adunan tepung itu dan biarkan selama 1 jam untuk tepung itu bangkit.
5.Panaskan kuali.Tentukkan api dapur untuk mengoreng cucur tidak terlalu keras.Medium memadai.Jangan pula terlalu kecilkan api.Ini akan menjadikan cucur anda akan meresapi terlalu banyak minyak.Hasil Gorengan pertama anda akan memberi keputusan yang anda perlu sesuaikan api dapur anda. Gorengan pertama mula dengan satu atau dua dulu.
6.Tepung yang diasingkan (2 sudu besar) masukan sedikit air supaya menjadi likat.Masukkan udang besar yang dibersihkan supaya belumur dengan tepung likat ini (sebagai gam). Ini menentukan udang yang goreng diatas cucur, tidak mudah bercerai semasa gorengan.
7.Cara goreng cucur mempunyai berbagai cara. Untuk gorengan cara mamak adalah cara yang mudah.Gunakan sudip ambil sebahagian tepung dari bekas tepung dan letakan udang besar (dilumur tepung) diatas tepung yang perlu digoreng. Masukan kedalam kuali.
8.Walau pun masa gorengan tergantung pada size dan kawalan api dapur kebiasaannya sekiranya gorengan cucur sedia masak akan timbul ke atas permukaan minyak gelembong udara akan terhenti. Apabila gorengan bertukar warna kekuningan emas biasanya cucur telah sedia masak. Keluarkan dari kuali dan letakan di atas kertas tisu dapur untuk menyerap minyak yang berlebihan.

No comments:

Post a Comment