Tuesday, October 5, 2010

KARI TULANG DGN REBUNG



Kari Tulang Berebung


Daging yg bertulang
Bawang merah-mayang
Bawang putih-mayang
Halia-hiris nipis
Serbuk kari-dibancuh dgn sedikit air dijadikan pes
Rebung-dihiris nipis
Santan pekat
Asam keping
Bawang goreng
Garam & gula secukup rasa

1. Rebus daging bertulang hingga daging agak empuk dlm periuk
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga agak layu dlm kuali
3. Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak
4. Tuangkan bhn tumis dlm periuk rebusan daging, santan dan rebung, kacau sebati
5. Masukkan asam keping dan biarkan mendidih seketika
6. Kecilkan api, perasakan dgn garam dan gula dan biarkan kuah merenih
7. Akhir sekali, masukkan bawang goreng, tutup api.

No comments:

Post a Comment